середу, 16 вересня 2020 р.

До 130 - річчя від дня народження Агати Крісті





 15 вересня – 130 років від дня народження англійської письменниці Агати Крісті (1890–1989), однієї з корифеїв детективної літератури ХХ ст., автора  78 романів, 150 оповідань, 6 повістей і 19 п’єс. Серед найвідоміших творів: «Пуаро розслідує», «Східний експрес», «Смерть на Нілі», «Мишоловка».

 Романи Крісті посідають третю сходинку в світі за кількістю публікацій, її випереджають лише твори Вільяма Шекспіра та Біблія. Ще один рекорд тримає її п’єса «Мишоловка», котра вперше була поставлена в Лондоні в 1952-му році й досі лишається в репертуарі театру

Народилась Агата Крісті в місті Торки, графство Девон, в заможній родині. Навчалася вдома, з дитинства проявляла хист до музики.

Під час Першої світової війни майбутня письменниця працює медсестрою у військовому госпіталі, і паралельно вивчає фармакологію. В той самий час, в перервах між чергуваннями, вона починає писати свої перші детективи. За її власними словами, писати вона почала, аби бути схожою на старшу сестру, яка вже на той час мала кілька опублікованих оповідань. Молода авторка думала, що читачі не сприймуть роман і поставляться до нього з упередженням, оскільки автором книги є жінка, і мала намір взяти собі псевдонім Мартін Уест або Мостін Грей. Але видавець переконав її зберегти власне ім'я та прізвище письменниці, він це аргументував, тим, що ім'я Агата було рідкісним і легко запам'ятовувалося.

В 1971 році за свою працю в галузі літератури Агата Крісті була відзначена орденом Британської Імперії II ступеня. Найпопулярніші її романи: «Вбивство в будинку вікарія», «Н або М?», «Десять негренят», «Таємниця камінів», «Смерть на Нілі», «День поминання», «П'ять поросят», «Смерть у хмарах» та багато інших були екранізовані, деякі з них і по кілька разів.

Не стало письменниці 12 січня 1976 в Веллінгтоні, Оксфордшир.

У бібліотеці-філіалі представлена онлайн-виставка «Агата Крісті-королева детективу». 

Запрошуєм всіх бажаючих ознайомитись з загадковим світом детективів!

Немає коментарів:

Дописати коментар