четвер, 29 жовтня 2020 р.

Хелловін крокує світом








      Хелловін – наймістичніша подія року. Батьківщиною Хелловіна вважається територія сучасної Англії, Ірландії та Північної Франції. Саме там мешкали племена кельтів, які ще в дохристиянську епоху 31 жовтня відзначали кінець збору врожаю і прихід нового року. Язичники вірили, що в цей день світи живих і мертвих перетинаються. У деяких країнах Хелловін називають Днем реформації, Кельтським Новим роком, Днем мертвих і т. д. Костюми на Хелловін були придумані з метою захисту від примар померлих.





 Кельти одягалися в звірині шкури, гасили вогні в будинках і виставляли на вулиці їжу – дари для духів. Перші Джек-ліхтарі в давнину вирізали не з гарбуза, а з ріпи, вони були невеликих розмірів і їх виставляли по кілька штук на кожне вікно, а також підвішували до воріт і даху. Але є версія, що кельти використовували саме гарбуз.







 У них жерці запалювали свічки і цей вогонь захищав поселення від привидів.У деяких країнах до Хелловіну спеціально вирощують гігантські сорти гарбузів, так як попит на цей городній овоч в свято дуже великий. Існує повір'я, якщо в Хелловін надіти свій одяг навиворіт і пройти задом наперед, то опівночі можна побачити відьму.  Традиційні кольори свята – чорний та помаранчевий, а найяскравіші символи: гарбуз, чорний кіт та будь-які міфічні істоти.





В Україні Хелловін набуває популярності з кожним роком. Хочете поринути в атмосферу Хелловіну разом з нами? Завітайте до бібліотеки-філіалу №2!!!


Немає коментарів:

Дописати коментар